Montering av bänksats med hål

Börja med att demontera den gamla teaken om sådan finns (i det här exemplet har kunden redan gjort detta när båten kom till oss.)

 

Finns det gamla skruvhål så försänk hålen med en försänkare, detta gör så att spacklet får mer yta att fästa på.

 

Spackla sedan igen hålen och låt detta härda ordentligt.

 

Slipa rent ytorna, akta så du inte kommer utanför halkmönstret.

 

Dammsug av ytorna och torka rent med tex aceton.

 

Nu är bänkarna rena och du kan börja monteringsarbetet.

 

Börja med att lägg ut delarna. Kolla så att allt ligger bra med lika stort avstånd till kanter och andra bitar. Kolla en gång till.

 

Markera med en penna runtom delarna. Detta görs för att man ska kunna passa in biten lättare när man lagt på limmet och för att skruvarna ska hitta rätt.

 

Förborra alla hål med ett 3mm borr. OBS! Genom att först fixera varje bit med 2 st skruv så ligger biten still medans du förborrar resterande hål.

 

Skruva ner skruvarna så att dom fäster enbart i träet. Gör man inte detta så kommer limmet tränga upp igenom alla hål och man får lim överallt.

 

Vaxa runtom alla kanter. Detta underlättar när du ska ha bort överflödigt lim senare.

 

Spruta ut en lämplig mängd av det medföljande limmet.

 

Stryk ut limmet med skrapan du får med.

 

Nu lägger du försiktigt ned bänkskivan så den passar markering du ritade förut. Dra sedan fast den med alla skruv som sitter i skivan.

 

Häll ut en mängd av medföljande limmet på en skiva. Doppa sedan pluggen i limmet och slå ner den försiktigt i skruvhålet. OBS! Kolla så att pluggremsan går i samma riktning som träribbans mönstring.

 

Ta en kopp kaffe och låt pluggar och lim härda. Förslagsvis tills nästa dag.

 

Slå av topparna på pluggarna med antingen ett stämjärn eller skär av dom med en multimaskin. Var försiktig.

 

Slipa rent alla bänkskivor så att pluggarna och skivorna får samma höjd.  Ta sen lite finare papper och slipa lite till. Grada av kanterna för hand med lite sandpapper.

 

Vi använder oss av en snedslipad och vässad plexiglasbit när vi tar bort överflödigt lim. Dessa är snälla mot plasten på båten. Använder du något annat så var försiktig så du inte repar plasten.

 

Nu kan du torka av hela sittbrunnen och bänkarna och ge dig själv en klapp på axeln. Du har ju faktiskt gjort ett bra jobb!