Montering av bänksats utan hål

Börja med att demontera bort den gamla teaken om sådan finns (i det här exemplet hade båten ingen teak utan bara halkmönster)

 

Skulle det finnas gamla skruvhål efter den gamla teaken så försänker du dom hålen med en försänkare. Detta gör så att spacklet får mer yta att fästa på.

 

Spackla sedan igen hålen och låt det härda ordentligt.

 

Slipa sedan rent ytan som bänksatsen ska ligga på, detta gäller även om du inte hade några gamla skruvhål. På en del båtar bygger halkmönstret några millimeter uppåt, slipa isåfall ner detta en liten bit.

 

Dammsug av ytorna och torka rent med tex aceton.

 

Nu kan du börja med att lägga ut delarna. Kolla så att allt ligger bra med lika stort avstånd till kanter och andra bitar. Kolla en gång till.

 

Markera med en penna runtom delarna. Detta görs för att du lättare ska kunna passa in bitarna när man lagt på limmet.

 

Vaxa runtom alla kanter. Detta underlättar när du ska ha bort överflödigt lim senare.

 

Spruta nu ut en lämplig mängd av det medföljande limmet.

 

Stryk ut limmet med skrapan du får med.

 

Nu vänder du på skivan och lägger försiktigt ned den så den passar markeringen du ritade förut. Lägg sedan på någon sorts tyngd. Vi använder oss av blysäckar på 25kg styck men det går lika bra med någon sorts påse fylld med tex sand eller hinkar fyllda med vatten. Det viktiga är att du får tryck ned mot plastbänken. Kolla en gång till så att den ligger inom den ritade markeringen.

 

Nu behöver limmet torka/härda i minst 24 timmar innan du fortsätter.

När limmet har torkat ordentligt så kan du börja ta bort det överflödiga som tryckts ut runtom på sidorna. Vi använder oss av en snedslipad och vässad plexiglasbit, dessa är snälla mot plasten på båten. Använder du något annat så var försiktig så du inte repar plasten.

 

Nu kan du torka av ytorna och bänkarna och ge dig själv en klapp på axeln. Du har ju faktiskt gjort ett bra jobb!